ورزش، درمانی بی نظیر برای بیماران مبتلا به بیماریهای عروق محیطی

 

بیش از 5 میلیون نفر را در آمریکا به بیماریهای عروق محیطی (PAD  ) مبتلا هستنداین بیماری علت اصلی قطع عضو می باشد. پزشکان معتقدند ورزش بهترین و تنها روش درمان این بیماری محسوب می شود . یافته های تحقیق اخیر نشان می دهد پروتئینی بنام PGC-1alpha نقش کلیدی در این پروسه، بازی میکند . نتایج این تحقیق در مجلۀ (PNAS) Proceedings of the National Academy of Sciences به چاپ رسیده است .

ورزش برای داشتن زندگی سالم ضروری است یکی از مزایای ورزش های استقامتی تشکیل عروق خونی جدید در ماهیچه های پا است که angiogenesis نامیده می شود . رگ زایی بطور طبیعی زمانی که سرخرگی آسیب می بیند یا بر اثر آسیب مسیر عبور خون بسته می شود و خون به بافت مورد نظر نمی رسد اتفاق می افتد یعنی رگهای خونی جدید مجدداً در آن ساخته می شوند.

بیماری عروق محیطی یا PAD یک اختلال در گردش خون سرخرگهای نازک شده در اندامهای انتهایی دست و پا است که در مراحل اولیه با درد ناحیۀ پا بهنگام راه رفتن، بروز می کند و در مراحل جدی تر رسوبات چربی موجود در سرخرگها همانطور که باعث کاهش جریان خون در رگهای پا می شوند، باعث کاهش جریان خون به قلب و مغز  نیز می گردند.

مولکول  PGC-1alpha اولین بار ده سال پیش کشف شد و سال گذشته یکی ا زاعضاء این گروه تحقیقاتی متوجه شد که زمانیکه اعضا بدن در خطر اختلال گردش خون قرار می گیرند، مولکول PGC-1alpha، کمبود خطرناک غلظت اکسیژن و مواد مغذی را حس می کند و در جبران این وضعیت، رگهای جدید شروع به رشد می کند.

این موضوع که در ماهیچه بر اثر ورزش های استقامتی رگهای جدیدی رشد می کنند Arany   و همکارانش را بر آن داشت تا برای درک بهتر مکانسیم این عمل و بررسی ارتباط مولکول PGC-1alpha با رگ زایی تحقیقات جدید را آغاز کردند.

در این تحقیق موش را در قفسی که دارای چرخ دونده ای با مانیتور الکتریکی  بود، قرار دادند و متوجه شدند که در ماهیچه های اسکلتی موش هایی که ورزش میکنند(درون چرخ ها می دویدند) به مقدار زیادی آنژیوژنر (ساخت شدن رگ های جدید ) صورت می گیرد. آنها این بررسی را در موش هایی که فاقد مولکول PGC-1alpha بودند نیز بررسی کردند و متوجه شدند که هیچ رگ خونی جدیدی در پاسخ به ورزش بوجود نمی آید. سرانجام تحقیقات نشان داد که ورزش باعث فعال شدن پیامهای بتا آدرنرژیک می شود که این سیگنانها باعث تولید مولکول PGC-1alpha می گردد.

داده های این تحقیق الگوی جدیدی را برای عمل آنژیوژنز در پاسخ به ورزش پیشنهاد می دهد. در واقع ورزش سبب افزایش سیگنالهای بتا آدرنرژیک می شود که احتمالاً بعلت افزایش فعالیت اعصاب باعث ایجاد رگهای خونی جدید یا آنژیوژنز می گردد ( جالب است بدانید که چنانچه ممانعت کننده های بتا به بیماران PAD داده شود اثرات مفید ورزش در آنها ایجاد نخواهد شد. این نوع از داروها بطور وسیعی در بیماران مبتلا به بیماریهای سرخرگ کرونر و بیماران مبتلا به PAD که به بیماری عروق کرونر هم مبتلا هستند، داده می شود).

بر اساس این تحقیق پروتئین PGC-1alpha سبب افزایش رگ سازی در ماهیچه های اسکلتی به هنگام انجام ورزشهای استقامتی می شود و به این وسیله میزان خونی رسانی به این ماهیچه ها افزایش می یابد .

افزایش خونی رسانی می تواند به درمان زخمها و جلوگیری از قطع عضو در هزاران بیمار دیابتی مبتلا به بیماریهای عروق محیطی کمک کند بهمین علت ورزشهایی مانند قدم زدن بهترین روش مقابله با بیماریهای مزمنی نظیر چاقی ، دیابت و اترواسکلروز و بیماریهای نورودژنراتیو است.

بهترین درمانهای دارویی بیماریهای عروق محیطی اثرات کمتری نسبت به ورزش در درمان این بیماری دارند.

منبع:

www.sciencedaily.com